RUN WINSCHOTEN 2018
ZATERDAG 8 SEPTEMBER


- 100KM SOLO (open race + NK)
- 50KM SOLO
- 10X10 ESTAFETTE
- LUTJE RUN
- WANDELEN


Volg ons op Instagram

Volg ons op Twitter


Nederlands    Deutsch   English   HomeOnze sponsors:
Ook sponsor worden van de RUN?
neem contact met ons op via:
sponsorzaken@runwinschoten.nle-Boekhouden.nl


Donateur worden van de RUN


Tips voor 100km lopers
Training
Zorg in je voorbereiding voor voldoende lange duurtrainingen, maar vergeet je snelheidstrainingen niet. Met te weinig lange langzame duurlopen in je voorbereiding wordt een 100 km na 60 km heel moeilijk. Bouw je training goed af, loop niet het weekend voor de RUN nog een snelle marathon. Daarmee kan je een zorgvuldige voorbereiding teniet doen. Voor ultralopers met de ambitie voor een goede tijd is de begeleiding van een trainer sterk aan te bevelen. Er zijn in Nederland genoeg trainers die veel kennis hebben van het ultralopen, maar ook bij de eigen vereniging zijn er vaak mogelijkheden.

Richttijd:
Het voorspellen van een richttijd op de 100 km is moeilijk. De meest gebruikte vuistregel voor het berekenen van je eindtijd op de 100 km is 3 keer je recente beste marathontijd. In de praktijk zijn de verschillen groot. Veel hangt af van talent, training, verzorging en wedstrijdindeling.

Wedstrijdindeling:
Stel vooraf een plan op voor de wedstrijd, waar je je aan houdt. Veel ultralopers starten te snel omdat het zo makkelijk gaat. De tijd die je met een te snelle start wint, raak je in de laatste 40 km dubbel kwijt. Een bruikbare richtlijn gaat uit van 3-5% verlies in de tweede helft. Een debutant op de 100 km die voor een tijd van 10 uur gaat heeft met 5% verlies in de tweede helft 30 minuten verval ten opzichte van de eerste helft (4.45 om 5.15). Omdat in de eerste 50 km het verval beperkt zal zijn, moet de eerste ronde niet sneller dan 56 minuten gelopen worden. Als je te snel start, of te weinig lange duurlopen hebt gedaan in je voorbereiding zal het verval groter zijn. Ook weersomstandigheden kunnen een rol spelen. Bij warm weer kan het verstandig zijn om je plannen aan te passen.

Verzorging:
Een goede verzorging maakt veel verschil. Bedenk van tevoren een plan voor je verzorging wat je aanpast op de weersomstandigheden. De organisatie zorgt voor uitgebreide verzorgingsposten op de 0,3 en 5 km met daartussenin waterposten, voor de details zie de website. Het voordeel van de RUN is dat je op de 0,3 en 5 km posten je eigen verzorging kan neer laten zetten. Belangrijk is dat je de verzorging die je in de wedstrijd wilt toepassen ook traint. 

Mentaliteit:
De eerste 60 km van een 100 km komt iedere goedgetrainde ultraloper relatief makkelijk door. Daarna kunnen er één of meerdere dips komen. Het nadeel van een 10 km parcours is dat je elke 10 km in de verleiding komt om uit te stappen. Wees er voor jezelf van overtuigd dat als je je trainingsprogramma succesvol hebt afgewerkt het uitlopen van de 100 km geen onoverkomelijk probleem mag zijn. Bedenk van tevoren wat je doet als je een dip krijgt, als die dip dan komt weet je wat je moet doen. Ervaren ultralopers weten dat je elke dip weer te boven komt. Stap dus niet te snel uit.

Begeleiding:
Heel belangrijk is de mogelijkheid dat je je kan laten begeleiden door een clubgenoot, trainer of partner. Daar kan je enorm veel aan hebben. Ze kunnen je informeren over het wedstrijdverloop, helpen met de verzorging en motiveren. Als je mensen hiervoor vraagt zeggen ze niet snel nee. Maak vooraf goede afspraken met elkaar.

100 km:
Als je bovenstaande tips toepast is de kans dat je in Winschoten de 100 km uitloopt groot, maar een 100 km blijft onvoorspelbaar, garanties krijg je niet. Belangrijk is dat je na afloop de wedstrijd voor jezelf analyseert. Bij een volgende wedstrijd kan je daar veel aan hebben.

Succes!

Henri Thunnissen

Onze Partners:

Atletiekunie

IAU IAAF EAA World Masters Athletics   AV Aquilo

Mede mogelijk gemaakt door:

 Gemeente Oldambt       Provincie Groningen     Er gaat niets boven GroningenStichting Ultraloop Winschoten
Postbus 102
9670 AC Winschoten

info@runwinschoten.nl

Stichting Ultraloop Winschoten, 2015

Realisatie & onderhoud website
4ID, For Internet Design, Leek
www.4id.nl

webmaster@runwinschoten.nl

Foto balk: Serge Duursma, Anderefoto.nl
- Nieuwsarchief Gemeente Oldambt

WEER.NL